De nieuwste ontwikkeling.
De nieuwste ontwikkeling binnen ons bedrijf is de gewasruimwagen. Innovatie, maar ook arbeid verlichting krijgt bij ons bedrijf veel aandacht. Zo hebben wij in 2018-2019 geïnvesteerd in een daadwerkelijke oplossing voor het automatisch planten uit de kas ruimen. Dit was voorheen fysiek zwaar werk maar door de aanschaf van deze machine, speciaal gebouwd op maat voor ons bedrijf gaat dit nu als een trein. Hiermee kunnen we zowel ons komkommer als tomaten gewas volledig automatisch ruimen en zo hoeven onze mensen dit zware werk niet meer te verrichten. Zo blijven ze fit en actief om binnen ons bedrijf andere werkzaamheden te verrichten zoals gewas en oogstwerkzaamheden.

 

Als bedrijf blijven wij voortdurend innoveren. Energie besparing en verdere mechanisering zijn voor ons noodzakelijk om efficiënt te kunnen produceren. Via studieclub en diverse adviseurs zijn wij voortdurend in gesprek om dit innovatie beleid handen en voeten te geven.

Wij als bedrijf zijn per 7 december 2017 een samenwerking aangegaan met Innoveins komkommer cluster. Dit houd in Co-creatie en samenwerking op het gebied van R&D, specifiek gericht op de wensen en behoeften van innovatieve, vooruitstrevende komkommertelers, dat is waar het binnen het Komkommercluster allemaal om draait! Binnen vier innovatiethema’s (robotica, licht, teeltsystemen, gewasbescherming en waterzuivering) wordt door een omvangrijke groep komkommertelers samen met hoogwaardige kennispartners aan de innovaties van morgen gewerkt.

 

Hier ziet u een filmpje van innoveins:

Gezamenlijk innoveren betekend uw kennis delen met andere  zodat alles meer wordt.

 

Eind 2016 hebben wij geïnvesteerd in een nieuwe sorteerlijn. Wij liepen vast in capaciteit en moesten daarom opzoek naar iets wat meer capaciteit had. In het voorjaar van 2017 draaide onze nieuwe sorteerlijn met een nieuwe sorteermachine, 5 robots, rotatiedumper en een pelletiseermachine die samen ervoor zorgen dat er bij ons 25.000 komkommers per uur gesorteerd kunnen worden.

In 2014 hebben wij een nieuwe kas gebouwd van 3,6 hectare met daarin veel energie besparende maatregelen zoals een dubbel scherm, poly carbonaat gevels en een lucht behandeling systeem voor te ontvochtigen van de kaslucht met warmte terugwinning.

De doelstelling van de nieuwe kas was 30 % minder energie gebruiken dan traditioneel, hiervoor zijn dan ook aanzienlijke investeringen voor gedaan en ook mogelijk gemaakt door een subsidie regeling vanuit ministerie van Economische zaken. ( MEI – regeling )

In 2012 investeerde wij in een Q-pack machine, dit is een komkommer inpak-robot. Hiermee hadden we een wereldprimeur staan waar wij zelf en Aweta vele uren in gestopt hebben om tot dit exemplaar te komen. De inpak robot zorgt ervoor dat de komkommers in de juiste verpakking voor de eind-klant komen.


In 2009 investeerden wij in een nieuw concept voor een vergaande mechanisatie bij het sorteren en inpakken van komkommers. Via een innovatief systeem van transportbanden en een robot voor het palletiseren van de pallets.

Zo maakte wij van 2006 -2010 een grote stap naar automatisering: het transport, ontstapelen van kisten omkiepen, terug plaatsen van kisten, automatisch inpakken, sealen, palletiseren en labels maken.


Ook zijn wij in de teelt voortdurend opzoek naar innovaties, zo investeerde wij in teeltgoten, dit gaf voor ons veel arbeidsbesparende en arbeidsvriendelijke voordelen.
Hierdoor zijn de arbeid omstandigheden flink vooruit gegaan en staat alles op de juiste werkhoogte en behoort bukken tot het verleden.
Ook de planten hebben het op de teeltgoten beter naar hun zin, het klimaat rondom het gewas is beter zodat er minder schimmels optreden, de ligging van de matten is overal het zelfde waardoor er geen te natte of droge plekken meer zijn in het substraat zijn. Hierdoor hebben we een betere groei en zijn minder gevoelig voor ziekten, wat uiteindelijk weer een besparing van gewasbescherming oplevert.